Een plek waar we elkaar waarderen en accepteren.


Protocollen & procedures

Luizen protocol

Inleiding.

De school heeft de bestrijding van luizen omschreven in een luizenprotocol. Het woord luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en onverzorgd, maar is wel knap lastig en vervelend. Iedereen kan luizen oplopen; kinderen, volwassenen en natuurlijk ook leerkrachten. In het onderstaand protocol hebben wij de taken en verantwoordelijkheden van ouders, school en het luizenteam omschreven.

 

Stappen van de school.

  1. Hoofdluiscontrole houden in alle groepen, na iedere schoolvakantie. Deze controle vindt plaats zo snel mogelijk in de week na de vakantie. Dit doen wij zodat we snel kunnen ingrijpen als er luizen gevonden worden om verspreiding te voorkomen.
  2. De groepsleerkracht dient telefonische melding te doen aan de ouders, indien hoofdluis en/of neten worden gevonden bij een leerling. In dit gesprek wordt gevraagd het kind, indien mogelijk, op te halen. Er gaat schriftelijke info mee met het kind omtrent de behandeling.
  3. Schriftelijke instructie verstrekken aan de betreffende ouders, over de maatregelen die genomen dienen te worden om hun kind te behandelen.
  4. Schriftelijke melding doen aan alle ouders/verzorgers van de kinderen van de groep waarin luis is gevonden, met het verzoek zelf het eigen kind dagelijks te controleren op hoofdluis.
  5. Extra controles uitvoeren in de volgende gevallen:
    •   als er luis/neten gevonden zijn tijdens een controle op school wordt de gehele school opnieuw gecontroleerd na een paar weken.
    •   als er een melding van hoofdluis gedaan wordt door ouders.
  6. De luizencoördinator zorgt voor het benodigde materiaal dat nodig is bij de controles:
  7. handschoenen
  8. desinfecterend middel
  9. namenlijsten
  10. registratieformulier
  11. De data van de controles worden gemeld in de nieuwsbrief
  12. De groep waar de melding vandaan komt wordt gecontroleerd en de groepen die risico lopen, zoals groepen waar broertjes/ zusjes inzitten worden ook gecontroleerd
  13. De groepsleerkracht geeft, indien nodig, de gelegenheid voor het luizenteam om de controles uit te voeren.
  14. De groepsleerkracht ziet er op toe dat de luizenzakken daadwerkelijk gebruikt worden.
  15. De groepsleerkracht deelt de briefjes uit aan de kinderen, waar op staat dat een kind hoofdluis heeft of het verzoek aan de ouders om zelf te controleren.
  16.  Registratie formulieren bespreken in de eindvergadering.

 

Taken van het luizenteam.

  1. Na iedere schoolvakantie alle groepen op hoofdluis en/of neten controleren. Bij voorkeur wordt de eerste controle direct op de maandag na de zomervakantie gedaan door de ouders die voor de vakantie reeds luizenouder waren
  2. Extra controles uitvoeren indien nodig.
  3. De groepsleerkracht op de hoogte brengen van de bevindingen tijdens de controles.
  4. De groepsleerkracht briefjes geven om uit te delen:
    •   Een briefje waarop staat dat het kind hoofdluis en/of neten heeft en het verzoek om direct met de behandeling te beginnen.
    •   Een briefje waarop staat dat er in de groep hoofdluis en/of neten zijn gevonden met het verzoek om het eigen kind zelf te controleren.
    •   Een briefje met het verzoek de behandeling met lotion te herhalen. 

Taken van de ouders.

  1. Gedurende het hele jaar (en zeker voor het einde van elke vakantie) het eigen kind regelmatig controleren op hoofdluis en/of neten. Deze controle dient uitgevoerd te worden op het voorhoofd, achter de oren en in de nek.
  2. Ouders zijn verplicht om een luizenzak aan te schaffen voor hun kind en moeten hun kind erop wijzen dat ze deze ook gebruiken.
  3. Indien er hoofdluis en/of neten gevonden worden, dient de ouder dit te melden aan de groepsleerkracht.
  4. De ouder gaat direct over tot het nemen van de volgende maatregelen (zie ook stappenplan):
    •    Behandelen met lotion van de apotheek (lees de bijsluiter).
    •    Het haar 2x per dag kammen met een speciale luizenkam.
    •    De volgende spullen wassen: kleding, beddengoed, jassen, knuffels, haarfrutsels.
    •    Het huis goed reinigen en stofzuigen: banken, stoelen, kleden en auto!
    •    De behandeling met lotion 1x herhalen volgens de gebruiksaanwijzing.
    •    De luizenzak wordt door de ouder(s) meegenomen en gewassen op 60 graden.
  5. Op de controledagen houden de ouders rekening met de haardracht van hun kind, zodat het luizenteam geen kostbare tijd verliest.

Afspraken ten aanzien van de controles.

  1. De controles vinden in de gang of in de klas plaats.
  2. De controlerende ouders dragen handschoenen.
  3. Er wordt niet gecontroleerd met de stofkam.
  4. Als er hoofdluis en/of neten gevonden worden, wordt een andere controlerende ouder ter controle geraadpleegd.
  5. De luizen coördinator wordt over de controle geïnformeerd
  6. Nadat er hoofdluizen of neten gevonden zijn, worden de handschoenen weggegooid en de handen gedesinfecteerd.

 

 

Mobiele telefoon protocol

Inleiding.

De school heeft een protocol omschreven voor het gebruik van mobiele telefoons binnen onze school. Kinderen krijgen een mobiele telefoon mee naar school zodat ze naar huis kunnen bellen als er onderweg iets mocht gebeuren of als ze na schooltijd willen afspraken. Soms worden de mobiele telefoons met een ander doeleinde door de kinderen gebruikt. Om dit te voorkomen is dit protocol opgesteld.

Stappen van de school.

In het klaslokaal:

Het gebruik van mobiele telefoons is verboden, tenzij de leerkracht daar toestemming voor heeft gegeven. Ook als er een gegronde reden is, mag de telefoon aanstaan, mits er een ondertekende brief van de ouders aan de leerkracht is overhandigd, met daarop de reden voor gebruik.

 

Buiten het klaslokaal:

Het gebruik van een mobiele telefoon buiten het klaslokaal is verboden, omdat wij van mening zijn dat kinderen met elkaar moeten spelen en sociaal bezig moeten zijn met elkaar.

 

Taken van het team

Als leerkracht, stagiaire of hulpouder heb je een voorbeeldfunctie.

Dit betekent dat zij, tijdens de lessen, hun mobiele telefoon niet mogen gebruiken, mits hier een goede reden voor is. Deze reden moeten ze aangeven bij de directeur. Buiten lestijden, zoals bijvoorbeeld de pauze, mogen de leerkrachten, stagiaires en hulpouders alleen gebruik maken van hun mobiele telefoon in de lerarenkamer, zodat de kinderen dit niet zien. Mocht je bij elkaar zien, dat dit toch gebeurt tijdens de les, mag je elkaar hier op aanspreken. We houden hierbij wel rekening met elkaars gevoelens en spreken elkaar op een fatsoenlijke manier aan.

Taken van de ouders

Eventueel een briefje aan het kind mee naar school geven als het kind op een of andere manier mobiel bereikbaar moet blijven.

 

Onze school besteedt veel tijd aan het samen zijn. Samen spelen en samen dingen ondernemen. Dit doen wij zodat de kinderen niet verveeld raken en lekker actief bezig zijn.

Tijdens de lunch staat de tv een kwartiertje aan om op ons gemak te lunchen en te genieten van ons brood. We kiezen als school voor educatieve programma’s, denk hierbij aan: het jeugdjournaal, nieuws uit de natuur, koekelere, etc. Vooral programma’s van schooltv om dat de kinderen hiervan kunnen leren.

Wij vinden het als school erg belangrijk dat kinderen om leren gaan met de media. Dit op een positieve manier. Daarom hebben wij als school een media protocol opgenomen waarin in staat: hoe de kinderen gebruik kunnen maken van internet en wanneer ze gebruik mogen maken van mobiele telefoons.

Tijdens de computerlessen letten wij erop dat de kinderen veilig surfen op het internet. Wij kijken door middel van een systeem mee, op ons eigen scherm, welke sites de kinderen bezoeken.
Ook hangen er platen bij de computers waarop tips staan hoe de leerlingen veilig kunnen surfen op het web. Verder is er een computerklok dat houd in dat de kinderen niet meer dan 1 uur per dag achter de computer mogen zitten.

Het internet is een belangrijke bron van informatie voor leerlingen, docenten en ouders. Wij willen de kinderen leren om op ene positieve manier om te gaan met het internet. 
Wij maken als school gebruik van een Block systeem dat ongewenste sites automatisch blokkeert. Dit is in verband met de veiligheid van de kinderen.